De serenades van drumband- en harmonievereniging Excelsior

Excelsior

Toen ik nog een klein Achterhoeks jongetje was, was ik een fanatiek tamboertje bij de drumband van harmonievereniging Excelsior te Eibergen. Elke week op woensdagavond repetitie. Ik was zo fanatiek dat ik er de voetbaltrainingen (die ook op woensdagavond waren) voor liet lopen. Ik ben dus nooit een begenadigd voetballer geworden. Trommelen was echter mijn lust en mijn leven. Repeteren was leuk, maar ‘op straat’ het leukste, met name de serenades!

Die werden regelmatig gebracht voor diegenen die wat te vieren hadden. Marcheren naar de feestzaal en daar een paar nummertjes ten gehore brengen. De drumband kon er geld mee verdienen, maar dat was niet het hoogste doel. Het ultieme was dat de feestvierders de enveloppe voor de drumband lieten zitten en ons tracteerden op een consumptie aan de toog!

Er overkwam me in die tijd regelmatig het volgende. Na afloop van de serenade sprintte iedereen naar de bar om het welverdiende biertje (of meerdere?) in ontvangst te nemen. Het was daar zo druk dat ik als 9 jarig jochie maar moest zien of ik nog een colaatje kon bemachtigen. Ze zagen me gewoon niet en als ze me zagen was het drinken voorbij!

Van de weeromstuit ben ik toen ook maar bier gaan drinken, dat stond er genoeg. Het is (regelmatig?) voorgekomen dat ik lichtelijk aangeschoten naar huis ging. Vroeg geleerd, oud gedaan zullen we maar zeggen.

Hoe vaak gebeurt het in uw OR dat enthousiaste jongelingen met andere wensen over het hoofd gezien worden? Passen zij zich dan ook maar aan, aan de heersende moraal? Nog afgezien of dat het gewenste gedrag en handelen van uw OR is?

Ik ben 23 jaar lid gebleven van de drumband. Uiteraard groeide ik en zagen ze me niet meer over het hoofd. Maar ik ben altijd bier blijven drinken, cola alleen in uiterste noodzaak. Hoe zit dat bij uw OR?