Goedele Liekens

Het is zomervakantie, dus ik heb tijd… De cursussen zijn voorbij, de voorgesprekken geweest. Ik ben bezig met het afronden van het eerste half jaar en ben thuis. Mijn vrouw Gerda kijkt naar RTL Late Night waar onder meer Goedele Liekens te gast is. Zij heeft het over relatiestress tijdens vakanties en het feit dat er meer mensen direct na de vakantie gaan scheiden. Mijn vrouw en ik kijken elkaar meewarig aan, het zal wel kloppen. Het wordt leuker als zij het over remedies krijgt om in elkaar te investeren zodat de sleet er wat afraakt… (‘Trouwens weinig nieuws gehoord geloof ik en een aantal tips zal ik toch niet uitvoeren ben ik bang voor…’. Over sleet gesproken…)

Al nadenkend over het begrip ‘sleet’ vandaag kwam ik op de volgende gedachte. Sleet heeft niet (alleen) met duur en intensiteit te maken, maar met name met gebrek aan elan, durf en reflectie.

Nu heb ik de eerste twee eigenschappen wel… De tweede zelfs bovengemiddeld ben ik bang voor… (Ik kan me het afgelopen half jaar genoeg hachelijke (cursus)situaties verzinnen waar ik door mijn handelen in verzeild ben geraakt tenminste). Reflectie is echter niet een eigenschap die van nature bij mij past. Daar moet ik moeite voor doen en vindt dit lang niet altijd leuk. Het levert wel wat op, maar ik moet dat plannen en het schiet er, in de waan van de dag, vaak bij in. Maar zonder reflectie wel sleet ben ik bang voor…. Doorgaan op de automatische piloot, behouden wat goed dan wel veilig of vertrouwd is zorgt bij mij voor een goed gemoed.

Hoe zit dat bij jullie OR? Ook naar Goedele gekeken? In hoeverre zijn jullie bereid om in de waan van de dag bij zaken die jullie (redelijk) bevallen toch iets nieuws te proberen? Hoe vaak reflecteren jullie? Is dat een onderdeel van een standaard werkwijze of doen we dat alleen als er stront aan de knikker is? Hebben we van te voren doelstellingen bepaald waar we op terugblikken of overkomt ons alles?

Dat reflecteren wordt in ieder geval een ontwikkeldoel bij mezelf. Maar ja, wat gebeurt er eigenlijk met ontwikkeldoelen? Moet je dan geen evaluatie plannen? Met Kerst dan maar? Ik neem mij heilig voor nu na te denken over toetsingscriteria.