De blaffende buurhond

blaffende hondHet is mooi weer dus we, mijn vrouw Gerda en ik, zijn meer buiten. ‘Dus’ we hebben meer last van ‘onze’ blaffende buurhond. We wonen in het mooie buitengebied van Heino, onze buurtgenoot woont 50 meter verderop

Onze buurhond begint met blaffen zodra hij buiten komt en stopt pas als hij gaat slapen met af en toe een korte pauze om op adem te komen. Er zit echt geen uitknop op.

We denken dat het ermee te maken heeft dat de hond buiten in een kennel zit. Kan hij zijn energie niet kwijt, vermoeden we. Als de baasjes echter met hem wandelen is hij niet stil, maar blaft hij beduidend minder. Maar de hele dag wandelen is ook geen optie.

Prima dat zo’n hond waaks is, is het buitengebied kan van alles gebeuren nietwaar? Maar hij is de weg volledig kwijt.  Bij het minste of geringste slaat hij aan….

Zijn baasjes hebben eerst geprobeerd hem te corrigeren/ op te voeden. Eerst beteugelen en aanspreken, eerst op rustige en duidelijke manier, later steeds harder en onbeheerster…  Toen dat ook niet lukte begonnen ze hem te prijzen voor zijn tijdelijke stilzijn. Belonen en straffen dus, maar het pedagogische arsenaal heeft gefaald. Ook een bezoekje aan de honden opvoedcursus mocht niet baten… De hond kan of wil niet luisteren. Bij het minste of geringste geluid trekt hij zijn hele arsenaal open en dat duurt en dat duurt maar….

En nu laten de buren het maar zo… we moeten er maar mee leven. Als buren becommentariëren we met zijn allen zowel de handelswijze van de hond alsook de bazen, maar een echte oplossing hebben we ook niet…

Toen de buren laatst een paar dagen weg waren (en de hond dus ook), begon ik het vertrouwde geluid bijna te missen…

Blaffende honden in het bedrijf

Hoeveel blaffende buurhonden werken er in jouw bedrijf? Hoe werkt daar het pedagogisch arsenaal, zit er ook geen uitknop op? Hoe gaat de organisatie daarmee om? Hoeveel achterbanleden gedragen zich als blaffende buurhond ten opzichte van de OR?  Hoeveel buren becommentariëren de situatie zonder zelf aan een oplossing bij te dragen. Hoe vaak wordt er met de honden gewandeld, krijgen ze juist te veel of te weinig aandacht van de organisatie of de OR?

Is er ook een ‘hondenopvoedcursus’ geprobeerd? Wie vanuit de organisatie (directie, management, OR) heeft deze gegeven? Wat was het resultaat?

Nog een geluk dat we weinig katten in de buurt hebben…