Krantenknipper voor mijn Deense zwager Jaap.

Ik  ben getrouwd met Gerda, Gerda heeft 5 broers, haar oudste broer heet Jaap. Jaap is getrouwd met de Deense Antje en woont al zo’n kleine 40 jaar in Denemarken. Hij heeft zich een aantal jaren geleden laten naturaliseren tot Deen. Niks bijzonders zou je zeggen en dat is ook zo.

Behalve dat Jaap sinds de tijd dat hij Deen is geworden veel meer geïnteresseerd is in het typisch Nederlandse nieuws. Hij is ook met pensioen gegaan en heeft meer tijd. Misschien heeft dat er ook mee te maken, denk ik wel.

De laatste tijd heb ik me opgeworpen als krantenknipper. Al de typisch Nederlandse nieuwsfeiten die Jaap interessant vindt, knip ik uit en stuur deze periodiek op naar Denemarken. Deze bezigheid levert mij een aantal inzichten op die ik graag wil delen:

  • Allereerst kwam ik erachter dat de Nederlandse posterijen het in vergelijking tot de Deense het nog niet zo slecht doen. In Denemarken wordt nog maar 1x week fysiek de post bezorgd. Dat had ik eerst niet door, dus ik vond het wel erg lang duren voordat ik reactie van hem kreeg op mijn geknip. Verder is het zo dat de posttarieven in Denemarken erg hoog zijn. Het versturen van een ansichtkaartje kost al gauw 4,5 euro. Te duur voor een gemiddelde toerist;
  • Ik zag en zie Jaap als een geestverwant, ik ken hem goed. Ik weet natuurlijk wat hij leuk vindt om te lezen. De pakketten werden echter steeds frequenter opgestuurd en werden steeds dikker. Jaap bedankte me elke keer voor het lezenswaardig Nedernieuws. Het begon me redelijk wat tijd en portokosten te kosten. Totdat ik hem een keer vroeg of hij alles las. Geen reactie.  Mijn vrouw Gerda ging op familiebezoek en toen kwamen de hoge woorden eruit. Hij was lang niet in alles geïnteresseerd. Ik stuurde hem  bijvoorbeeld zaken toe over de actuele Nederlandse politiek waarvan hij de namen van de huidige partijleiders niet (meer) kende. Hij was ook niet geïnteresseerd in het partij specifieke gekibbel, maar meer in necrologieën, cultuur- en achtergrondverhalen. Gerda vertelde me dat bij thuiskomst. Ik heb hem toen gevraagd een lijstje te maken wat hij graag zou willen lezen. Natuurlijk stuur ik hem daarnaast andere informatie toe;
  • Ik merk dat ik elke dag mijn kranten lees met de vraag of er iets voor Jaap in staat. Ik lees dus anders, gerichter en met meer focus

Misschien is dat laatste nog wel het leukste en levert ook voor OR leden concreet wat op. Lees de stukken eens met de vraag of er iets interessants voor de achterban in staat! Trouwens, ik gun ieder OR-lid om krantenknipper te zijn.