Boeken op mijn lijstje…

Ik ga binnenkort (weer) op vakantie. Tijdens mijn vakantie wil ik lezen. Buiten mijn vakantie om (veel) minder, want dan gun ik me er weinig tot geen tijd voor (behalve dan de zakelijke boeken die ik ‘moet’ lezen). Lezen tijdens mijn vakantie geeft mij rust… Even helemaal weg van de hectiek.

Er ‘moeten’, naast mijn e-reader, ook een aantal ‘echte boeken’ mee. De e-reader is namelijk voor reserve. Ik vind het fijner om een ‘gewoon boek’ in de handen te hebben. Lekker met een ‘echt boek’’ op het strand, want daar mogen immers zandkorrels tussen komen.
Gedurende het jaar loop ik soms een boekwinkel binnen en koop een boek. Ik verheug me dan al vast op het lezen ervan. Ik koop jaarlijks trouwens meer boeken dan dat ik mee kan nemen om niet boven het toegestane bagagegewicht in het vliegtuig uit te komen. Daarnaast heb ik ook nog wat boeken in mijn handbagage. Kwestie van selecteren dus. Daarbij moet ik opbiechten dat als ik een boekenwinkel binnenga, ik niet meer denk aan de boeken die ik tijdens mijn vakantie wil lezen en me laat verleiden door mijn primaire impulsen.
Resultaat is dus dat er nog een aantal boeken liggen die vragen om gelezen te worden. Ze hebben eerdere selecties niet doorstaan. Deze boeken hebben (voor mij) de volgende kenmerken:

  • Ze geven recepten hoe te handelen. Bijvoorbeeld Ben Tiggelaar met ‘De ladder’ en ‘Dromen, durven doen’. Of Stephen Covey die aangeeft hoe je managementprocessen kunt (of eigenlijk moet) bezien. Erkende schrijvers met bestsellers. Goed te lezen schat ik in, maar te evangeliserend op mijn vakantie;
  • Ze zijn letterlijk en/of figuurlijk voor mij te zwaar. Of qua gewicht en/of qua inhoud. Ik wil het op mijn vakantie wel blijven snappen en niet hoeven studeren…;
  • De twijfelgevallen: zeer interessant, of te dik en/of te moeilijk. Daar kan ik er maar een paar van meenemen want ik wil wel zekerheden inbouwen voor gegarandeerd leesgenot;
    In een impuls neem ik een besluit… er gaan geen boeken mee die ook maar iets met het werk te maken hebben!! En kies als twijfelgeval voor het veel dikkere boek van John Harris. Niet logisch maar toch….Helaas zijn Tiggelaar en Covey wederom afgevallen…

Hoe verloopt trouwens de besluitvorming binnen jullie OR?