sinterklaas

Sinterklaas viel vroeg dit jaar

Alhoewel mijn ouders al meer dan vijftig jaar geleden mijn geloof in Sinterklaas verstoord hebben, herkende ik onlangs in Rutte en zijn secondanten Hoekstra en Koolmees moeiteloos de oude mythe. Niet zo vreemd toch? Van de weeromstuit ben ik ook al begonnen met het oefenen van Sinterklaasliedjes in geactualiseerde versies.
Dit is mijn favoriet:

Zie ginds komt het geldschip uit Den Haag weer aan.
Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan.
Daar heeft hij zijn checkboek al weer bij de hand.
En stromen zijn giften door ons lage land.
Kijk, Piet staat te lachen en roept naar de kant:
‘Ik heb genoeg voor heel Nederland!’
O lieve Sint Nicolaas, kom ook eens bij mij.
En rij toch niet stilletjes ons huisje voorbij.

Maar helaas, hoe hard ik ook zing. Vele flexwerkers en (schijn)zelfstandigen, krijgen niks. Wij vallen buiten de gratis-geldstroom. Nou heb ik begrip voor het onafwendbare keuzes maken. Ook het checkboek van Sinterklaas is niet onuitputtelijk. Maar is de verdeling rechtvaardig en is deze Sint voor iedereen een echte goedheiligman?

Er gaan bijzondere verhalen over de historische heilige Nicolaas rond. Zo gaf hij drie meisjes ’s nachts een bruidsschat, omdat hun vader te arm was. Hierdoor hoefden de meiden niet de prostitutie in. “Nikolaas zag dat zijn gift goed werd gebruikt. Dus, toen het feest voorbij was, begaf hij zich opnieuw, gedekt door de duisternis, naar de woning van de man, wierp een even zware buidel geld als eerst door het raam naar binnen en maakte zich uit de voeten” Zo staat het beschreven in één van de vita’s (levensverhalen) over Nicolaas.

Het mooie van dit verhaaltje is de echte Nicolaas daadwerkelijk checkt of zijn gulle gave goed wordt gebruikt. Pas als de besteding goed is, komt er extra geld voor de mensen die het daadwerkelijk nodig hebben. Hij gaat daar niet prat op, weet dat hij in de gelukkige omstandigheid is om dit geld te kunnen geven. Bovendien heeft hij dit geld verdiend omdat anderen voor hem werkten en hij verantwoord gespaard heeft…

Lijkt de Haagse Sinterklaas trouwens op de ‘echte’ Nicolaas? Checkt hij daadwerkelijk op een verantwoorde besteding? Denkt hij na over het feit dat zijn gaven door anderen zijn verdiend? Ik begin weer te twijfelen…..

Wim van Santbrink