slootje-springen

Durft u slootje te springen?

Als OR-lid kunt u flink op uw bek gaan. Voordat je het weet en met de beste bedoelingen. Je denkt in de overlegvergadering een rake opmerking te maken, maar die blijkt hard aan te komen op het zere been van de bestuurder. Je mede-leden generen zich en doen hun uiterste best de zaak weer glad te trekken. Als iedereen doet of er niets gebeurd is, dan gebeurt er ook werkelijk niets!

Eibert

In de tijd dat ik nog een klein Achterhoeks jongetje was woonden mijn ouders met hun beide zoons tegenover een braak liggend stuk grond waar een slootje dwars doorheen liep. Ik zag de buurjongens daar met groot gemak overheen springen. Dat wilde ik ook, maar ik durfde niet zo goed. Bang voor een nat pak en de ongetwijfeld onaangename consequenties die mijn ouders daaraan zouden verbinden. Maar ja, de uitdaging bleef lonken.
Omdat ik toen blijkbaar al meer vertrouwen had in ouderejaars dan leeftijdgenoten, zocht ik houvast bij Eibert. Een jongen die twee jaar ouder en een kop groter was. Hij leerde mij de drie basisprincipes van het slootje springen:

  1. “Iej mot erin geleuven”
  2. “Neet umhooge, vooruut spring’n”
  3. “Aj wacht durref iej neet meer”

Knieen

Dat werkte, binnen een paar uur had ik het kunstje onder de knieën. Vervolgens trok ik met de buurt erop uit. Totdat ik, overmoedig geworden, alsnog een nat pak haalde. Ik had getwijfeld of getreuzeld, of de sloot was gewoon te breed. Met de ouderlijke consequenties bleek het wel mee te vallen. Na een heftige uitbarsting vol verwijten was de lucht snel opgeklaard en kon ik weer gewoon mijn gang gaan.

Ondernemingsraden misgunnen zich het slootje springen vaak. Soms uit angst voor hun achterban maar meestal omdat ze bang zijn de goede relatie met de bestuurder in gevaar te brengen. Zij matigen bij voorbaat hun wensen en ambities om maar zoveel mogelijk aan te sluiten bij wat ze denken dat de bestuurder van ze verwacht. Daarmee ontzeggen ze zichzelf niet alleen het plezier van het springen maar ook het boeken van resultaten. Om met Eibert te spreken:

  1. Heb vertrouwen in jezelf;
  2. Weet wat je wil bereiken;
  3. Wacht niet, maar spring!

Wim van Santbrink