Bassie en Adriaan
Ziet u ze allemaal, die persconferenties van Bassie en Adriaan vanuit de circustent in Den Haag? Voor ons treden op, de artiesten Rutte en De Jonge. Ze hebben een moeilijke act. Verdwijntruc en ander goochelwerk, zonder vangnet, om de kiezers te behagen. Veel geruststellende bezweringen in de trant van ‘we weten wat we doen, maar het kan niet zonder U’. ‘Houdt vol mensen, en hou je aan de regels’.
Geheim
De grote raadgever is het OMT. Het lijkt wel een OR die zwaar onder de plak zit van artikel 20 WOR, geheimhouding. En hoe meer er geheim is, des te minder contact is er met de achterban. Het OMT lijkt zelf in een bubbel te zitten.
In de Volkskrant las ik een beschrijving van een jaar OMT-ervaring. Fijn om erin te zitten, vol goede wil om mee te denken en bij te dragen aan een goed advies. Maar o wat is dat moeilijk met al die verschillende achtergronden van de deelnemers. En toch moet je met één mond spreken. (Alweer, het lijkt de OR wel.) En wat is dat advies waard in het definitieve besluit?
Nummer
Beïnvloedt het werkelijk het besluit of is het advies een verplicht nummer dat de bestuur, pardon het kabinet, kan gebruiken zoals het hem uitkomt? Stel dat uw OR-advies gaat over een reorganisatie die in het hele concern (laten we dat voor het gemak ‘Europa’ noemen) moet worden uitgevoerd. Wat is dan het krachtenveld waarin uw zorgvuldig, ook nog eens onder geheimhouding tot stand gekomen advies wordt gewogen? Wat zal het inhoudelijk waard zijn?
En laten we de uitvoering niet vergeten! Onderwijs, zorg, economie, bedrijven, winkeliers, gemeenten en diensten als de GGD. Allemaal wereldjes apart, niet of nauwelijks vanuit Den Haag te sturen. Met veel achterstallig onderhoud. Maar ‘the show must go on’. Leiderschap tonen. Er komen ook nog eens verkiezingen aan.
Alsteblieft
Moet het OMT, de OR van het kabinet, dan maar niets meer doen? Dat lijkt me niet. Maar laten we met zijn allen alsteblieft de posities en complexiteit erkennen. Begrip opbrengen voor onmogelijkheden en tegenstellingen, onderkennen hoe verschrikkelijk lastig het is om het “goed” te doen.
Een van de sterkste punten van een OR is BVM: Boerenverstandmanagement. Met de kennis die je wel hebt jouw duit in het zakje doen om je eigen organisatie verder te helpen, in het belang van de onderneming en haar medewerkers. En in de wetenschap dat het onder omstandigheden verdomd lastig kan zijn.