Lessen van vrijheid

Het is weer mei. De maand waarin we onze herwonnen vrijheid herdenken en vieren. Dit jaar geen uitbundige festivals en andere grootschalige feestelijkheden, want de nog aanwezige coronavarianten verbieden dat. Betekent dit dat u zich niet bevrijd voelt? En hoe zit het met de vrijheidsgedachten in uw ondernemingsraad?

Op 4 mei en de dagen in april worden we  jaarlijks herinnerd aan de prijs waartegen onze vrijheid in 1945 herwonnen werd. Er zijn nog steeds ooggetuigen onder ons en dus luisteren we naar hun verhalen over de komst van Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse bevrijders.

Revolutie

Ondanks de recente versoepelingen gelden er nu nog steeds beperkende maatregelen die de besmetting met covid-19 moeten voorkomen. Voelt u dit als beperking van uw vrijheid? Nee toch! Vrijheid is toch veel meer? In plaats van stil te staan bij wat u niet heeft, kunt u beter hardop zeggen wat u wel heeft.
De vrijheidsfeestdag van de Fransen is 14 juli. Op die datum in 1789 begon namelijk de Franse Revolutie. Niemand van die generatie loopt nog rond, maar de begrippen vrijheid, gelijkheid en broederschap zijn nog springlevend. Ik neem aan dat u ook als OR-lid van deze erfenis profijt en plezier heeft. U wilt toch ook kunnen zeggen wat u denkt? U wilt toch ook kunnen vergaderen wanneer u vindt dat dat nodig is? U wilt toch ook kunnen geloven in wat u goed lijkt en niet in een met geweld opgelegde doctrine?

Vrijheid

Hoe doet uw OR het eigenlijk met die vrijheid in de eigen organisatie? Mogen mensen anders denken? Mogen mensen niet gevaccineerd willen worden? Mogen mensen van mening verschillen met leidinggevenden, managers? Of worden ze dan gezien als lastige mensen die er niet helemaal bij horen? En hoe zit het met de vrijheid van de een tegenover die van de ander? Neemt de OR werkdruk, pesten, discriminatie serieus of vindt u dat dit niets te maken heeft met grenzen aan vrijheid?

De Fransen noemen ook gelijkheid en broederschap. U bent vast ook voor ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. Wordt iedere werknemer in uw onderneming gelijk behandeld aan de anderen? Gelijk loon, gelijke kansen, ook voor vrouwen? Worden er heldere criteria gehanteerd zonder aanzien des persoons? Maakt uw OR zich hier druk om? Of zijn dit individuele situaties die niet op de OR-agenda horen?

Kauwen

Gebruikt u, beste lezer, uw vrijheid als OR-lid om te doen en te zeggen waar u voor staat ook als het gaat om het fatsoen in uw organisatie? Zorgt u ervoor dat er rekening wordt gehouden met ‘slechte tijden’ voor bepaalde collega’s? Of moet iedereen maar voldoen aan de norm ongeacht zijn of haar persoonlijke omstandigheden?
Mooie vragen om tijdens de meidagen eens lekker op te kauwen. We vieren 76 jaar bevrijding. Verlost van onderdrukking en terreur. We vieren ook wat meer vrijheid na lockdown en avondklok. Laten we dan ook de mogelijkheden van de Wet op de ondernemingsraden gebruiken om vrijheid, gelijkheid en broederschap in de dagelijkse praktijk te brengen!

Henny Dijkstra