Wie het weet mag het zeggen

Werkend Nederland heeft het heel druk. In de bedrijven is het alle hens aan dek. Uitbreidingen worden uitgesteld, omdat voorzien wordt dat er geen mensen zijn om straks het werk te doen. Op de werkvloer worden vacatures bij gebrek aan kandidaten niet ingevuld en wordt daardoor het uithoudingsvermogen van medewerkers verder opgerekt.

Corona veroorzaakt schade

En dan is er ook nog Corona met al zijn ongemak in de dagelijkse omgang binnen de organisatie. Werkoverleg is tot een minimum beperkt. Hoe blijven we één organisatie ondanks de Zoom- en Teams-communicatie? Er is in de laatste twee jaar een grote verschuiving geweest van een fysieke werkplek naar thuiswerken en bijpraten aan de koffietotem kan op veel plekken niet meer.

Kansen voor de ondernemingsraad

Voor de OR zijn dit ongekende tijden met veel kansen. Er zijn nauwelijks meer beperkingen in de informatiestroom en informatievoorzieningen. Voor communicatie met de achterban is technisch gesproken alles beschikbaar. Personeel is schaars en dit gegeven is voor het bepleiten van mooie arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden een gunstig uitgangspunt voor de OR. Beter dan nu kan het wat dat betreft niet worden.

Worden kansen wel benut

En hoe werkt dat in de praktijk? Komt er een reactie met een veelheid van ruimhartige en sympathieke arbeidsvoorwaarden op gang bij u in uw organisatie? Heeft u de voorstellen daartoe al ingebracht? In de krant staat er nog niet (veel) over geschreven. Wel berichten over de Cao’s die niet afgesloten worden, of zo’n beetje onder inflatieniveau afgesproken worden.
Hoe moeilijk is het voor de OR geworden om zijn werk te doen? Aan alle kanten wordt aan de leden getrokken. Als het OR werk al moeilijk was om in te plannen, dan staat het nu nog verder onder druk. Daarnaast zijn de leden druk met hun persoonlijke opvattingen en/of zorgen rond de pandemie.

Lemmingen?

Gedraagt uw OR zich als lemmingen die onbegrepen achter elkaar (naar de ‘afgrond’) rennen, of als een ijsbeer een winterslaap houdt totdat er besloten wordt om wakker te worden?
Wat is wijsheid voor de OR in bovenstaande? Rennen en slapen zijn geschikte opties, zeker als de achterban zich hier in kan vinden. Tegelijk; zelf sturen in het oog van de storm hoe mooi is dat. Kijken wat wel kan en op een eigentijdse manier werken aan beleid dat de OR bevalt en dat voor personeel en onderneming van toegevoegde waarde is. Als het toch niet meer zo wordt als vroeger, dan kunt u beter nu met de invulling van de toekomst beginnen.

Robert Delsasso