Het pluis/niet pluisgevoel van de ondernemingsraad

Als lid van de ondernemingsraad spreek je regelmatig met je directeur. Je hebt het over de manier waarop je organisatie is ingericht, hoe het werk wordt uitgevoerd en wat dat betekent voor jouw collega’s. Over en weer informeer je elkaar en deel je signalen. Zo help jij mee om jouw organisatie gezond te houden. Top geregeld, toch?

Weerbarstige praktijk

De praktijk is vaak anders. Je kent vast wel het opkomend alarmgevoel dat er ‘iets’ tijdens het gesprek ‘niet klopt’. Je kunt er niet precies je vinger opleggen, maar in je buik of hart voelt het niet goed. Ben jij de enige die dit voelt? Ben jij de uitzondering in de groep van velen? Vast niet.

Vaag verhaal als signaal

Laatst las ik een onderzoek dat is uitgevoerd onder huisartsen. Zij worstelen al jaren met dit soort gevoelens. In de medische wereld staat het bekend onder het ‘pluis/niet pluis gevoel’. Iets vaags in het verhaal van de patiënt fungeert als signaal. Zonder de resultaten van een lichamelijk onderzoek vertelt het gevoel de huisarts: ‘als ik niets doe, zou dat voor de patiënt wel eens verkeerd kunnen aflopen.’ Tegenovergesteld is het ‘pluis-gevoel’. Zonder precies de diagnose te kennen maakt de huisarts een prognose en therapie waar deze zich zeker over voelt. Dit wordt vaak pas achteraf gerealiseerd.

Onhelder denken en problemen aanpakken

Terug naar het gesprek dat jij met je directeur voert. In een stortvloed van zoetgevooisde woorden toont hij zijn grote gelijk aan. Je bent bijna geneigd te denken dat jij de zot aan de tafel bent. Maar jouw gevoel fluistert je in dat er iets niet klopt. Tijd op in te grijpen: de gezondheid van je organisatie staat op het spel!
Er is dus werk aan de winkel. Met de helende werking van de ondernemingsraad ligt het in jouw kracht om zaken krachtig aan te pakken. Maak daarbij óók gebruik van je gevoel, want als jij je ergernis en grieven opzout dan ga je onhelder denken! Je loopt dan het risico om een kruitvat te worden als jij je baas eens ongezouten de waarheid wilt vertellen. Dan ga je af en lijd je gezichtsverlies, en dat is niet wat je wil.

Doe het samen

Gelukkig sta je er niet alleen voor, je maakt onderdeel uit van een team. Praat met elkaar over je ‘pluis’ en ‘niet pluis’-gevoel; wat dat met je doet en hoe je er mee omgaat. Tegenspraak is meer dan afgaan op getallen en feiten; het is óók werken met gevoel en intuïtie.

Rick van Putten

Adviseur medezeggenschap en ambtelijk secretaris a.i.