tegenkracht-beweegt

De kracht van het tegenspreken

De afgelopen weken ontkwam ik niet aan de boerenprotesten. Mijn wekker kon ik uit het stopcontact trekken. Om zes uur in de ochtend tuften agrariërs luid toeterend langs mijn huis. Op de snelweg moest ik ruimte maken voor de brandweer, die druk in de weer was om fikkies in de berm te doven. Om nog maar te zwijgen over de ‘veramerikaniseerde’ talkshows waarin zelfbenoemde deskundigen over elkaar buitelen om een paar centen aan de kwestie te verdienen.

Mensen met een andere kijk op de zaak

Ik word geprikkeld door de boerenprotesten. Ik houd namelijk wel van mensen die een andere kijk op de zaak hebben. Eigenlijk bemin ik ze; zij laten eens wat anders horen. Ik bewonder hun moed omdat afkeuring op de loer ligt. Zij houden vast aan hun idealen, terwijl ‘positiviteitsgoroes’ hun stinkende best doen om hen mores te leren en monddood te maken. Je hoort ze denken: ‘wie denken ze wel niet dat ze zijn; dat stelletje oproerkraaiers, die negatievelingen?
Waar zitten ze in jouw organisatie, die ‘positiviteitsgoroe’s’? Die mannen en vrouwen die meehuilen met de wolven in het bos. Die zich verrijken door met de rest mee te doen, terwijl ze het er eigenlijk niet mee eens zijn. Wie spreekt ze tegen, wie heeft de kracht?   

Kracht heb je samen

Kracht krijg je als je niet alleen staat. Jouw kracht groeit als je medestanders hebt. Je overtuigt als je je niet als de kwaadste opstelt. Op een vriendelijke manier probeer je anderen – bijvoorbeeld je directeur – voor falen te behoeden. Je spreekt zijn taal en laat zien waar jij helpt. Met jouw adviezen, aandacht en hulp wordt jij het ‘object van begeerte’. Een lonkend perspectief wat overigens alleen werkt als je directeur niet compleet is getikt of aan macht is verslaafd. Dan moeten er namelijk andere potten bij het vuur komen.  

De stem van de stille minderheid

Heb jij een afwijkend standpunt? Ik raad je aan om ermee aan de slag te gaan. Verwoord gerust de stem van de stille minderheid. De schreeuwende ‘positiviteitsgoeroe’s’ vinden sowieso hun gehoor.
Sterk je met het idee dat evenwicht niet bestaat zonder tegenwicht en inspraak niet zonder samenspraak kan!   

Rick van Putten