ontmoeting-achterban

De OR in contact met collega’s

Als OR proberen we op allerlei manieren de achterban te betrekken bij onderwerpen of halen we juist informatie op bij de collega’s. Naast de standaardcommunicatie zoals de publicatie van het jaarverslag, agenda’s en notulen, communiceren we ook op andere manieren met de collega’s.

Als OR-lid zit je in de OR ‘zonder last of ruggespraak’. Toch wil je als OR wel weten wat er leeft onder de collega’s. Een OR als afspiegeling van de organisatie heeft de voorkeur maar daar kun je niet op sturen.
Wanneer een afdeling niet vertegenwoordigd is in de OR, kan dat een extra inspanning van de OR betekenen om hen er wel bij te blijven betrekken.

Koffiemoment

Daarom organiseren we maandelijks een OR inloop koffiemoment (met 2 OR-leden). Meestal met een onderwerp maar soms ook zonder onderwerp. Recent hadden we als onderwerpen sociaal jaarverslag en het art. 24 overleg. We hebben in september een art. 24 overleg met de voorzitter van het dagelijks bestuur (DB) van FUMO en de WOR-bestuurder. De agenda is in concept klaar en we wilden graag van collega’s horen of ze nog onderwerpen toe hadden te voegen.
Daarnaast schrijven we regelmatig (minstens één keer per maand) een nieuwsbericht en dat plaatsen we op ons Intranet.

Openstaan voor vragen

We ontvangen ook vragen van collega’s. Soms via de mail of teams maar ook wel persoonlijk omdat ze een OR-lid aanschieten op kantoor.
Hierbij is het wel nodig om scherp te kijken naar de vragen want niet alles is een OR-vraag. Het gebeurt dus ook dat we bij de vraagsteller aangeven dat de vraag bestemd is voor de teamleider of juist voor p&o.
Deze vragen kregen we de afgelopen weken van collega’s:

  • Wat betekent het voor ons als het nevenwerkzaamheden-beding wijzigt in de arbeidscontracten vanaf augustus?
  • Bij ‘vergunningverlening’ hebben ze senior vergunningverleners. ‘Toezicht’ heeft dat niet maar wil dat ook.
  • Kan ik meer salaris vragen aangezien dat laatst als vraag is gesteld in een gesprek waar iemand aangaf bij ons weg te gaan.
  • Bespreekt de OR de werkdruk met de WOR-bestuurder?

Niet al deze vragen horen bij ons thuis maar het is wel goed dat ze worden gesteld.

Zorgen dat je zichtbaar blijft

Communicatie met de achterban blijft lastig want je bereikt nooit iedereen maar dit is onze manier. We zorgen dat we zichtbaar zijn, al kan dat echt nog wel beter (vooral als je weet dat er best wel wat collega’s zijn, die intranet niet lezen). Zit je ook in een OR of stel je wel eens een vraag aan de OR? Dan nodig ik je uit daarover een bericht te sturen. Tips om onze zichtbaarheid te vergroten zijn daarnaast altijd welkom!

Gerda de Vries
OR-voorzitter FUMO