een-andere-wereld

Een andere wereld

Begin augustus draaide in de filmtheaters de speelfilm ‘Un autre monde’. Simpelweg te vertalen met ‘een andere wereld’. Nee, het gaat niet over de oorlog in de Oekraïne of het effect van de klimaatveranderingen op ons leven. Het gaat ook niet over het effect van inflatie en een energiecrisis. Het gaat over die ‘andere’ wereld waaraan ‘we’ gewend zijn geraakt. Een wereld die lastig is om echt ter discussie te stellen. Wat haal je overhoop?!

Winst optimaliseren

Ik wil uiteraard de clou niet onthullen. Stel dat u er nog naartoe zou willen, dan wil je de afloop van de film toch niet weten. Al kijkende, betrapte ik me er wel op dat ik de film wel zou willen laten zien aan ondernemingsraden, al dan niet gezamenlijk met de bestuurder.
De speelfilm over de andere wereld gaat over ‘kosten’-besparingen om de winst te optimaliseren. Een bekend fenomeen voor menig OR-lid. In mijn hoofd hoor ik u reageren met een ‘Nou, ja, en …’. Het spel dat er in de film omheen gesponnen wordt, valt helaas ook in dezelfde categorie “Niks nieuws onder de zon”. Af te doen met: “Heb je soms onder een steen gelegen?”

Gezondheid en veiligheid ondergeschikt

Wat mij persoonlijk beklemde, is de vanzelfsprekendheid waarmee gezondheid en veiligheid ondergeschikt werden gemaakt aan winst. Ik bedoel niet simpel ‘geld verdienen’, maar ‘het al maar vanzelfsprekende meer, meer, meer’ ten koste van mensen. Waar ik door geraakt word, is het spel van tegen elkaar uitgespeeld worden op alle niveaus. Toen ik de film zag, was ik net terug uit de Alpen. Zeg bergen en dan zijn er ook (nog) watervallen en stroomversnellingen..! Bovenin begint die kracht van het water en je weet hoe verder naar beneden… dan is het opletten dat je niet meegesleurd wordt. Ik zie de overeenkomst wel met manipuleren, onder druk zetten, de getallen die blijkbaar de werkelijkheid vertellen. In de film shockerend, in het echt… te vaak verwoord met een ‘het is nu het nu eenmaal zo…’.

Groei moet?

Vaststellen en herkennen is één. Wat dan wél te doen, is een ander verhaal.
Mensen zijn van waarde. Gezondheid, welbevinden is een groot goed. Aan wetgeving met als doel om te beschermen ontbreekt het niet. Arbo en arbeidstijden, verlof, vakantie, officieel is het allemaal wel geregeld. Wat niet te regelen valt, is wat we ermee doen. Handhaving is immers altijd beperkt, zoals Schiphol en de Arbeidsinspectie maar weer eens liet zien. Het hele idee van de film is gebaseerd op de aanname dat groei moet. Groei van geld dan wel te verstaan voor een relatief kleine groep. De tijd is rijp om dat eens ter discussie te stellen. Onze eeuw heeft andere doelstellingen nodig en dat begint bij onszelf… een andere wereld op de agenda.. ook op die van de ondernemingsraad!

Henny Dijkstra