Wacht tot het rode licht gedoofd is

Dat staat al jaren bij elke spoorweg overgang, maar het heeft voor mij een nieuwe betekenis: wacht tot het rode licht gedoofd is, er kan nog een crisis komen!

Als of het nooit ophoudt.

Corona, energie, inflatie, werkdruk, geen personeel te vinden, behoud van collega’s, brandstofprijzen, klimaattransitie, oorlog in de Oekraïne. Ik ben er vast nog een paar vergeten.
Steeds wacht ik op overheidsoptreden dat het incident, de directe aanleiding van de dag, te boven gaat, dat richting, duidelijkheid en hopelijk wat rust geeft. Het wil maar niet lukken, zo lijkt het !
Delen van deze onrust komen direct of indirect ook je bedrijf, of je organisatie binnen, of je dat nu leuk vindt of niet. Er staat (bijna) niets over in je CAO, of de WOR of waar dan ook. En toch… het raakt jou, je collega’s, je bedrijf.

Niks doen? Juist NU wat doen!

Ik ben voor actie, en wel direct, maar dat is lastig ! Er valt niet zo veel te eisen. Er is ook geen altijd-passende oplossing voor handen. En nog iets… soms is een algemene oplossing of regeling voor iedereen eigenlijk niet iets wat je zoekt, maar is maatwerk noodzakelijk en rechtvaardig. Denk aan iets extra’s voor mensen die verder weg wonen en dus hogere brandstofkosten hebben, zo zijn er heel wat voorbeelden. Het gaat vooral om mensen die aan het einde van de maand het minste op de bankrekening bijgeschreven krijgen, maar wel de sterk gestegen kosten moeten betalen. Ik denk dat het belangrijk is voor iedereen in je onderneming om te zien en te merken dat het bedrijf (en de OR ook) weet wat er speelt  en daar wat aan of mee doet.
Aankaarten dus, op de agenda zetten, en kijken wat, waar en hoe er bij jou mogelijkheden en behoeften zijn. Ook dat is OR werk!

Pak het aan

Eigenlijk geldt het voor alle crisissen; ze verschillen van elkaar. Corona was ook niet voor iedereen het zelfde, en de inflatie is echt anders als je net iets boven het minimum verdient, of als je een topsalaris hebt. Werkdruk en de gevolgen daarvan is ook heel verschillend, en ga zo maar door.
Natuurlijk is er de overheid voor alles verantwoordelijk, maar dat is geen reden om zelf niet te kijken, te onderzoeken en aan te pakken wat je kan. Samen met de OR, samen met de bestuurder, en ga voor maatwerk.

Lukas van Steveninck