goede voornemens

‘Goede’ voornemens

De oliebollen zijn op. De kerst ligt al weer in vrede achter mij, het nieuwe jaar is begonnen en de laatste goede wensen druppelen nog binnen.
Nu de goede voornemens nog.

Voornemens voor de medezeggenschap

Elk jaar weer staan afvallen, meer bewegen, meer tijd vrijmaken voor familie en vrienden, en minder stress in de lijstjes. Hoe zit het nou met goede voornemens en de medezeggenschap?
Ik ben al een tijdje actief in de BVMP, de beroepsvereniging voor medezeggenschapsprofessionals. Een beroepsgroep, die actief is in de medezeggenschap: trainers, adviseurs, advocaten,  ambtelijk secretarissen en anderen. Een bont en boeiend gezelschap. Onze vereniging heeft roerige tijden achter de rug, en is bezig zich te hernemen. Omdat.. er veel te doen is in ons werkveld! Het afgelopen jaar is het niemand ontgaan dat onze vertrouwde wereld in beweging is. Dat vraagt wat van ons allemaal.

Het moet echt anders

Medezeggenschap zal daar een belangrijke rol in moeten spelen. Doen wat we altijd gedaan hebben, werkt niet. Wacht niet af, pak de uitdaging op om dat wat voor medewerkers essentieel is als het gaat over je bedrijf en het klimaat/milieu, het bespreekbaar maken en houden hoe we met elkaar omgaan. Ook de energietransitie, de noodzaak hiervan, de kosten en de baten. En natuurlijk een fatsoenlijk loon, zodat je van je salaris gewoon kan leven, en het niet van toeslagen en andere tegemoetkomingen moet hebben!
Wat het allemaal een stuk lastiger maakt is dat ‘onze overheid/overheden’ vast te lijken lopen in niet uitgediepte vaargeulen. Achterstallig onderhoud, uitstellen tot later. Dat schaadt nu het vertrouwen, dat we tegelijkertijd heel erg nodig is om verder te komen. Werknemers en werkgevers hebben last van dat vastlopen.
De neiging is om vingers te wijzen, de schuld bij de ander te leggen. Daarmee geef je ook je initiatief uit handen. Om de boel vlot te trekken is het aan ons om helder te maken wat belangrijk is voor oplossingen, voor draagvlak. Weet wat je wil en wat je niet wil, maar niks willen en alles bij het oude willen laten.. is je invloed vergooien.
De toekomst is immers voor ons en niet achter ons !

Opstropen die mouwen

Wat houdt mij en jou eigenlijk tegen? Voor mijzelf weet ik dat een beetje, en ik vat dat samen onder het begrip belemmerende overtuigingen. “Het zal toch wel niet lukken, het is te groot, het is te complex voor mij, daar heb ik geen verstand van, anderen kunnen dit vast beter.” Wat ik ook wel weet, is dat anderen soortgelijke overtuigen hebben, en dat dat niet helpt!
Ervaringen opdoen en leren, volhouden en samenwerken, daar moet en wil ik het van hebben.
En net zoals met de terugkerende goede voornemens worden die voornemens pas wat als ik me bewust ben wat me uiteindelijke tegenhoudt (blue monday). En of ik het deel en doe samen met anderen. Goede voornemens realiseren doe je niet alleen, niet in mijn beroepsvereniging en ook niet als OR-trainer.

Concrete voorstellen of masterplan heb ik niet op voorraad. Wel het besef, de hoop, de inzet dat het ons samen gaat lukken! Een goed 2023!

Henny Dijkstra