huis-met-5-kamers

Het huis van de ondernemingsraad*

Het OR leven speelt zich af in een huis met 5 kamers. Ik ga ze voor u schetsen.

Doelen behalen

De eerste  kamer is de werkkamer. In deze kamer wordt gewerkt aan het behalen van de OR doelen. Alles wordt ingezet om verstandige adviezen en instemming uit te brengen.

Hoe is ‘t?

De tweede kamer is de relatiekamer. Hier wordt gewerkt aan het onderhoud van de relaties tussen de leden onderling en alle mensen met wie de OR van doen heeft. Ook al is de vergadering overvol, toch eerst tijd nemen om te horen hoe het met ieder gaat.

Fit en vitaal

De volgende kamer is de gezondheidskamer. Hier wordt gewerkt aan de conditie en fitheid. Dat kan zowel fysiek als op mentaal gebied zijn.  Hoe fris is ieder in zijn hoofd, krijgen de (denk) spieren) even de gelegenheid om van een drukke periode te herstellen? Er wordt ook tijd genomen om persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden die voor het werk belangrijk zijn te vergroten. Cursusonderdeel voorzitten, assertiviteit, zelfsturing bijvoorbeeld

Lummelen

In de vrijetijdkamer is er gelegenheid om op adem te komen. Er hoeft niets, er zijn geen eisen maar er is gewoon ruimte om naast het OR werk iets te doen. Lummel tijd (leuk filmpje op de telefoon), of even een wandeling tussendoor.

De zin en opbrengst van de medezeggenschap

De laatste kamer is de zingevingskamer. In deze ruimte wordt gesproken over de inbreng van de ondernemingsraad binnen de organisatie. Wat levert het OR-werk ieder persoonlijk op en hoe is de OR van waarde voor de achterban en de organisatie.

De pijlers van het OR-werk

Het huis is een vergelijking voor de 5 belangrijkste pijlers die het OR werk dragen. Door geregeld elke kamer te bezoeken blijft u in verbinding met alles dat het OR-werk vormt.

OR-werk is intensief (werkdruk en schurende onderwerpen) en vraagt veel persoonlijke inzet.

Als u vooral gericht bent op te behalen successen (werkkamer) dan heeft dat een prijs, u heeft geen tijd voor andere zaken. Als u vooral druk bent met de onderlinge verhoudingen (relatiekamer)  dan is er minder tijd voor het maken van een aansprekend initiatiefvoorstel.

Benut alle kamers

Komt u wel eens in de zingevingskamer? Wat heeft u daar voor uitgangspunten opgeschreven? En hoe past dat in de situatie waar u zich vandaag in bevindt? Wat voor apparaten heeft u in de gezondheidskamer van uw OR opgesteld, hoe blijft u in conditie en welke (mentale) spiergroepen moeten bij u vooral onderhouden worden. En speelt u wel eens een potje klaverjas met uw bestuurder om ook die kant van elkaar te verkennen?
Hoe dan ook, neem de tijd om geregeld een ronde door het huis te doen, zet het gewoon in uw agenda. Hoe vaak zegt u niet tegen de bestuurder om zich eens wat vaker op de werkvloer te laten zien? Misschien een goed idee om dat zelf eens te doen in uw eigen huis …

Robert Delsasso

*Vrij naar Dr. Sokh