Lofzang op de ambtelijk secretaris

OR-legendes weten het al lang: de ambtelijk secretaris is het geheime wapen van elke ondernemingsraad. Een bruisende bron van ongeëvenaarde kracht, informatie en wijsheid. De ambtelijk secretaris (AS): het is een parel.

In de schaduw van de ondernemingsraad, omringd door (digitale) stapels, dossiers en notulen, schuilt  de ambtelijk secretaris. Deze mens vormt de ruggengraat van elke OR en draagt bij aan het succes van de hele organisatie. Wat maakt de ambtelijk secretaris zo speciaal?

Rol van betekenis

De  AS heeft hoge kennis van wet- en regelgeving, arbeidsvoorwaarden en de interne processen van het bedrijf. Ze zijn de levende encyclopedie van de OR-wereld en fungeren als maïzena voor de OR.
Maar dat is nog niet alles! De ambtelijk secretaris is niet alleen een wandelende bibliotheek van kennis; ze zijn ook de strateeg, bruggenbouwers, en de stille kracht achter elke succesvolle OR. Ze zijn degenen die ervoor zorgen dat de OR effectief functioneert, dat vergaderingen soepel verlopen, en dat beslissingen goed onderbouwd zijn.
De secretaris is de enige die het OR-werk als baan heeft. Hij/zij wordt niet gekozen en alleen al daardoor is de functie een belangrijke stabilisator voor het OR-team.

Grenzen aan het functioneren

Soms is de ambtelijk secretaris al te bevlogen is neemt hij/zij al te veel gespreksruimte.  Als dit gebeurt dan is het aan de OR-leden om in te grijpen en om te zorgen dat de rolverdeling tussen AS en OR het helder blijft.

Als de bestuurder niet blij is met de krachtige rolvervulling van de secretaris

Maar met grote kracht komt de grote verantwoordelijkheid. Als de bestuurder begint te klagen over de inbreng en rol van de OR, dan moet de OR de ambtelijk secretaris uit de wind houden. De bestuurder zal misschien proberen de rol van de secretaris in te perken, maar de OR moet dapper standhouden en de waarde van de secretaris benadrukken. Bemoeienis met de ambtelijk secretaris is voor de bestuurder een no go-area!

Koester je ambtelijk secretaris!

Het is van cruciaal belang dat elke OR zijn ambtelijk secretaris koestert. Zij zijn de gidsen door het doolhof van regelgeving, de architecten van succesvolle acties, en de hoeders van de belangen van werknemers en organisatie.
Ga niet akkoord met iemand die ambtelijk secretaris heet, maar organisatorisch naar de OR wordt afgevoerd omdat er geen passende plek elders beschikbaar is. Zorg dat je een competente ambtelijk secretaris hebt, of nog beter, maak er een van! Investeer in hun opleiding en ontwikkeling.
Dus, ondernemingsraadsleden, maak eens echt werk van je ambtelijk secretaris!

Robert Delsasso