Huilie, huilie
Sommige voetballers klagen altijd, bij het huilerige af. Dat wordt nog eens extra versterkt door het constant miepen en mauwen bij elke scheidsrechterlijke beslissing. Als een misdeeld kind vraagt zo’n voetballer aandacht voor vermeend onrecht. Soms heeft de OR ook met zo’n fenomeen te maken.
Klagen
Natuurlijk mag er geklaagd worden als zaken niet op orde zijn. Bij het voetbal kan dat een beslissing van de scheidrechter zijn. Maar dan moet er wel een terechte reden om te klagen zijn. Helaas wordt in het voetbal doorlopend door spelers en trainers geklaagd en zijn er talrijke pogingen om de scheidsrechter te beïnvloeden.
In de onderneming zijn er meer scheidsrechters waartegen geklaagd kan worden. Naast de vertrouwenspersoon, de klachtencommissie en de eigen collega’s en leidinggevenden is de ondernemingsraad daar ook heel geschikt voor.
De OR als klachtenbureau
Als er een collega bij de OR komt klagen, dan is dat bijna altijd over vermeend onrecht dat de onderneming hem heeft aangedaan en vervolgens van de OR verwacht wordt dat die het probleem wel even voor hem op gaat lossen. Natuurlijk heeft de OR vanuit de WOR de opdracht om toe te zien op een juiste naleving van de gemaakte afspraken en regels op het gebied van arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden, maar die verplichting maakt de raad nog niet tot een individuele belangenbehartiger. Klagers moeten verwezen worden naar de instanties die daarvoor zijn: vertrouwenspersoon, klachtencommissie, HR, leidinggevende of desnoods de directie als nergens gehoor wordt gevonden.
Pars pro toto
Toch is heel goed mogelijk dat achter de klager een groep andere werknemers zit die dezelfde klacht hebben, maar er niet direct op uit zijn om dat aan te pakken. Dus neem klagers wel serieus, er zou wel eens sprake kunnen zijn van een groter probleem dat wél om de aandacht van de OR vraagt. Dus ga in gesprek en zoek dat uit. En zo zou het ook wel eens kunnen dat zo’n voetballer soms terecht aandacht vraagt voor onrecht dat hem is aangedaan.
Overigens sta ik zelf volledig in mijn recht om huilie, huilie te doen. Ik ben een Ajax-fan.