OR …wie zijn onze duurzame betrekkingen?

Duurzaam, vandaag de dag is dat een modewoord. Het betekent zoiets als ‘bedoeld om lang mee te gaan’. Het staat ook voor degelijk en betrouwbaar. Sinds we beseffen dat we zuinig moeten zijn op onze aarde/planeet, is duurzaam dát doen waardoor we zo min mogelijk onze omgeving (milieu, natuur ) belasten. Deze duurzaamheid is beslist nodig, en deze focus hoort ook beslist bij de OR. Het zit in de bevorderingsplicht van artikel 28 WOR. Het zit ook gewoon in de taak en de bedoeling van een OR: bijdragen aan de continuïteit van de onderneming, voor je collega’s behoud van werkgelegenheid

Betrekkingen & relaties

Continuïteit komt ook terug in het wat onbekende begrip ‘duurzame betrekkingen’. ‘Betrekkingen’ is zo’n woord dat wat ouderwets aandoet. In ons alledaagse Nederlands gebruiken we liever het woord ‘relaties’. Daar zit wederzijds belang in en dat is belangrijk! In de cijfers van je bedrijf of organisatie heeft dit begrip geen getal. Eigenlijk is dat best wel gek: in de relaties zit immers de toekomst! Zou dus eigenlijk een ‘cijfer’ moeten hebben, of een verwachting van de bestuurder!

Even concreter

Een onderneming heeft twee grote klanten, die samen goed zijn voor 80% van de omzet. Dat gaat jaren goed totdat.. er aanbesteed moet worden en de opdracht naar een concurrent gaat. Of dat het noodzakelijk is om prijsverhogingen door te voeren en de klant zijn product elders laat maken. Of de markt van de klant zakt in en de klant komt met minder opdrachten. Of, of…
Een onderneming heeft meerdere vestigingen. Ooit historisch zo gegroeid. Tegelijkertijd is er een onderlinge afhankelijkheid. Ze hebben elkaar nodig. Dan doet de een het uitstekend en dan weer de ander. Samen goed dus. Deze onderneming wordt verkocht. De nieuwe eigenaar gaat één van de vestigingen ‘optimaliseren’. Een deel van de productie wordt verplaatst naar een ander land. En over die onderlinge afhankelijkheid: staan de gevolgen voor de andere vestigingen ook in de adviesaanvraag? Waarschijnlijk niet… is al te vaak een feit!

Crisissen te over

De wereld(markt) is voortdurend in beweging. We kennen inmiddels wel de energiecrisis, inflatie, looneisen etc. Wat is het effect op jouw onderneming als er een oorlog uitbreekt? Als de energieprijzen stijgen? Als er omgevaren wordt, omdat het Suezkanaal niet gebruikt kan worden. Allemaal afhankelijkheden die doorwerken op de onderneming. Deze voorbeelden benadrukken nog eens dat geen enkele onderneming ‘volledig zelfstandig’ is. Succes is mede afhankelijk van duurzame betrekkingen!

Agenderen

Zet in januari, na de beste wensen voor het nieuwe jaar, artikel 31.2.e WOR weer eens op de agenda. Op grond van dit artikel is de bestuurder verplicht om bij het begin van iedere zittingsperiode de OR gegevens te verstrekken over die duurzame betrekkingen. Verandert daarin wat tijdens de zittingsperiode, dan moet de bestuurder de OR dat zo snel mogelijk laten weten. Het gaat dan niet om een lijstje namen, maar om de duurzaamheid, de samenwerking. Doorvragen dus!

Niet vragen, maar vinden

Leg nou niet de vraag en het antwoord alleen bij de bestuurder neer… Begin dit jaar met de vraag: ‘Wat zijn volgens ons, de OR, onze duurzame betrekkingen?’ zelf eens als OR te beantwoorden. Onderscheid relaties binnen de groep waar je als bedrijf of organisatie onderdeel van uitmaakt, nationaal en internationaal. Daarnaast gaat het om klanten/opdrachtgevers en misschien toeleveranciers. Je zou ook kunnen zeggen het ‘netwerk’ waarin en waarmee je kan bestaan. Duurzaam omspringen met dat netwerk zou het devies van OR en onderneming moeten zijn.

Henny Dijkstra