Loslopend kapitaal
Bij de introductiecursus zat een enthousiaste deelnemer van 64 jaar. Helemaal klaar voor de start van zijn OR-carrière. En of hij met pensioen ging na het bereiken van zijn 67e was ook nog geen uitgemaakte zaak, want werk had veel aantrekkelijke kanten en hij beleefde er veel plezier aan.
Finish
Met Dick Schoof, de nieuwe aanstaande 67-jarige premier van Nederland in gedachten vroeg ik me af of dit een trendbreuk is. De pensioenleeftijd is lange tijd verbeeld als een finishlijn. Het kunnen passeren ervan was het hoogste doel. Na de finishlijn volgde de Verlossing van de plicht tot werken en begon het aardse paradijs, mogelijk gemaakt door het pensioenstelsel. Voor veel mensen geldt dit, zeker als het werk zwaar (is gevallen). Maar voor een groot aantal mensen ligt dat anders.
Overheidsbeleid
De overheid heeft het langer werken al lang gewenst, al was het alleen al om de financiering van AOW en pensioen op peil te houden. De cijfers laten zien dat dit lukt. In de laatste 10 jaar is het aantal mensen dat na 67 doorwerkt verdubbeld naar 250.000.
Praktijk
In de praktijk van vandaag bieden veel bedrijven in toenemende mate gelegenheid voor mensen om door te werken na hun 67e. Soms moeten de ondernemingsraden nog een beetje duwen bij de HR-afdeling om dit geregeld te krijgen, maar het wordt steeds gewoner om mensen de vraag te stellen wat ze na het bereiken van de pensioenleeftijd willen. En daar hoort bij de vraag bij of iemand de behoefte heeft om door te werken (en dat staat los van het gegeven of het werk als zwaar getypeerd wordt).
Buitenkans OR
Ook de OR kan van deze trend profiteren. Gericht werven kan eenvoudig. Maak een kiesgroep voor 60-plussers, of pols deze collega’s actief voorafgaande aan de verkiezingen.
Inclusief
Dit zijn collega’s die de mentale frisheid hebben om nog een klap op hun carriere te geven, of het uitzicht op de geraniums voorlopig willen afwenden. Het is een paar dragende en ervaren handen/hersenen erbij. Maar vooral ook omdat ze een drive hebben en van veel onderwerpen goed de ontstaansgeschiedenis kennen. Ze zijn mentaal vrij en willen dat voor de organisatie, de zaak, vanuit OR perspectief inzetten. Er op af!