Je zult maar in de OR zitten …

Elke ondernemingsraad heeft te maken met de nodige problemen op de werkvloer, met werkdruk en werkstress en te weinig tijd, personeel en middelen om de bedrijfsdoelstellingen te behalen. Hoe ga je als OR met die problemen om?

Rammelende elektra kast

Bij de kennismaking voor een nieuw op te zetten training vertelt de man die bij de technische dienst werkt dat de fabriek met tie-wraps aan elkaar hangt. Er zijn elektrakasten die de technische dienst niet durft te openen, uit angst dat er storing komt en de fabriek een week plat ligt.

Ontwikkelingen groot en klein

Dit was nieuwe informatie voor de OR-collega’s. Tegelijk past het in de stapel van problemen waar ook veel andere bedrijven en dus ondernemingsraden mee worstelen.  Ik noem er een paar:

  • Winst is leidend, het rendement is allesbepalend, er zit geen mindering in deze eisen;
  • In veel bedrijven is de naleving van wettelijke bepalingen steeds vaker een zaak waar voor gestreden moet worden;
  • HR is exit, of dusdanig klein dat geen beleid wordt geleverd, of dat met vervreemdende voorstellen wordt gekomen (organisatie van kleurtrajecten);
  • De hoeveelheid medewerkers op het middenkaderniveau wordt minimaal;
  • De grens in de wereld van ‘zij Boven’ en ‘wij Beneden’ is in veel bedrijven zeer groot;
  • Er is een tekort aan werkende mensen. En bij de werving worden nieuwe collega’s geregeld meer beloond dan de zittende mensen.
  • Minder mensen moeten steeds meer doen (met het gevaar van uitputting of demoralisatie);
  • Van hoog tot laag worden mensen aangenomen die niet geschikt zijn voor het werk dat gedaan moet worden;
  • In veel sectoren hakkelt de instroom van jonge mensen uit de generatie X, Y, Z;
  • Er ontstaan grote poelen van werknemers die geen binding met het bedrijf hebben en niet geïnstrueerd zijn voor het werk (en ook in hun eigen taalgroep opgesloten blijven).

Houd het klein

Je zult maar in de OR zitten. Waar moet je beginnen met alle problemen en invloeden die spelen? Een suggestie om het overzicht over het komende half jaar te behouden:

  1. Bedenk 3 onderwerpen waar u zich op wilt richten in de komende periode. Zorg ervoor dat het hele OR-team er voor wil gaan en bedenk dan hoe u dit in uw organisatie uitspeelt, passend bij deze tijd.
  2. Plan de bespreking van de begroting 2025 in de Overlegvergadering. Maak hier een grote zaak van. De cijfers laten zien wat het komende ‘beleid’,  de koers wordt. De directeur geeft in cijfers weer wat het verschil is met dit jaar. Ook moet duidelijk worden wat de ambities zijn en hoe die met de bestaande mensen geleverd moet worden.

U kunt in de voorbereiding de vorige begroting gebruiken als vergelijkingsmiddel. Ook kunt u de opstellers ter voorbereiding vragen hoe ze aan de getallen komen.
In het gesprek met de bestuurders kunt u aangeven wat niet klopt, mist of veel beter kan (voor iedereen).

Robert Delsasso