Gebruik jij al je rechten?

Het is de tijd van het jaar… Nee, geen Sinterklaas, Halloween of Advent. Ik bedoel de tijd dat de ziektekostenpolis komt!  “Wat krijg ik dit keer weer vergoed?” “Waar heb ik dit jaar recht op?” Is het fysiotherapie? De pil of kraamhulp? Een hoorapparaat of een cursus voor het stoppen met roken?

Recht hebben

Alle gekheid op een stokje, maar het recht bestaat alleen als er een klacht of een vraag is. Ik ben te oud voor pil en kraamhulp. Roken heb ik nooit gedaan en mijn oren doen het nog goed. En ja, fysiotherapie heb ik soms wel eens nodig. En mijn zorgverzekeraar betaalt dan keurig de fysiotherapeut, hoop ik. Recht hebben op is hartstikke betrekkelijk.

Recht hebben als OR

De ondernemingsraad heeft rechten. Hoe zit het daar dan mee? Je hebt als OR het recht om alles te weten wat je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Aldus artikel 31 e.v. van de WOR. De OR heeft deze rechten, maar… ‘Wat is dat je werk goed doen?’ Denk bijvoorbeeld aan:

  • Toezien op de uitvoering van de CAO is een voorbeeld. Welke gegevens heb je nodig om dat goed te kunnen doen?
  • Toezien op scholing. Het staat zo mooi in artikel 7:611 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. De werkgever moet de werknemer in staat stellen scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van haar/zijn functie. En als een werknemer zijn functie niet meer kan uitoefenen, omdat die functie is vervallen of omdat de werknemer niet meer in staat is om die functie te vervullen, heeft de werkgever ook een scholingsplicht, voor zover dit redelijkerwijs van hem kan worden verlangd. De scholingsplicht is een invulling van goed werkgeverschap en goed werknemerschap. Welke gegevens heb je als OR nodig om hiermee aan de slag te kunnen gaan?
  • Dat geldt ook voor containerbegrip ‘duurzaam inzetbaarheid’. En… dat is meer dan de ziekteverzuimcijfers. Wat heb je aan gegevens nodig om met elkaar daarover een standpunt in te nemen?

Wederkerigheid

Dezelfde vraag geldt overigens ook voor de bestuurder. Waar heb jij nou wat aan? Het is wederkerigheid praktisch gemaakt: wat doen we samen voor ons gezamenlijke doel: het optimaal functioneren van de onderneming. Natuurlijk met voor iedere overlegpartner de eigen accenten.

Alles verandert

In de loop van een jaar worden nieuwe medicijnen goedgekeurd, komen er nieuwe behandelingsmethoden. De nieuwe ziektekostenpolis is een levend document en gelukkig niet statisch. Dat geldt ook voor de bestuurder en voor de OR. Ontwikkelingen komen van buiten (milieu, schijnzelfstandigheid bijvoorbeeld) en van binnen de onderneming.
Verandering is een feit, dus wat zijn jullie voornemens om daaraan een actieve bijdrage te leveren… in het kader van vooruitgang en rechtvaardigheid?

Henny Dijkstra